Klokkefrø

På kanten af Martin Nyrops historiske springvand i slotsparken, sidder fire figurer af frøer, der spytter en vandstråle ud i bassinet. Disse frøer går under navnet Peder Oxes frøer. Peder Oxes frø eller Klokkefrø er betegnelsen for samme frø.

Gisselfelds historie omfatter denne lille springpadde, der har levet i en markant koloni på stedet op til omkring 1850´erne, men er i dag helt forsvundet fra stedet. Den har fået sit synonym fra Peder Oxe, der skulle have indført en bestand til Gisselfelds jorder.
Klokkefrøen (Bombina bombina) er en 4-5 cm lille frø med vortet hud som en tudse. På ryggen er farven gråbrun med sorte pletter og ofte grønne pletter i nakken. På undersiden er huden blåsort med orangerøde aftegninger. Et særligt kendetegn er øjets trekantede pupil, hvor den ene spids vender nedad. Den lever på lavvandede, solrige områder, hvor man på lang afstand kan høre hannernes bløde, melodiske kvækken, som har givet padden sit navn.

Bestanden af klokkefrøer har især været at finde på øerne syd for Sjælland. Peder Oxe var barn på Lolland, og det formodes at han har hentet en bestand af klokkefrøer fra Lolland til Gisselfeld.

Klokkefrøen er ikke længere almindelig i Danmark.